Прави ми впечатление, че калкулатора при попълнена база за болничен и зададен (100%) го прибавя на 100% към Сума НТВ. Това нормално ли е ? (Правилно ли е) т.к. в този случай базата от която е изчислен болничния влиза на 100% при пресмятането на среднодневното от сума НТВ.
Благодаря много, потвърдихте всичките ми предположения :-) Можете, да ги добавите под формата на синтезирано изречение към указанията над калкулатора.

Един последен въпрос: Това което виждам от начина на действие на калкулатора е, че от момента на излизане в болничен преди термин, се вземат последните 24 месеца, смята се и се взима съотв.среднодневно възнаграждение по което се смятат всички обезщетения до края на периода на майчинските, а не примерно за всеки следващ месец, наново да се преизчисли базата за среднодневното с корекцията от предходните месеци на обезщетения за болничен (общо заб.) или майчински. Предполагам същия е принципа и при пресмятане на болничен за общо заболяване, с разликата, че там се вземат под внимание среднодневното за посл.18 месеца и се взема 80% от брутното възнаграждение.

Възможно ли е да подобрите калкулатора, за да може да смята и общо заболяване (18 мес., 80% от СДБ или ОД) за указан период месеци (когато е непрекъснат, т.е. се издават болнични листове един след др.) и майчински (24 мес., 90% от СДБ или ОД) за 45 дена преди терминал до навършване на 1 год.на детето (последния го има реализиран).

Съпругата ми, по лекарско предписание и съображения за сигурност излезе в болнични месеци преди термина. В нейния случай, как е най правилния начин за използване на калкулатора. За остатъка от месеца, в който излиза в болнични, пресмятам среднодневното от последните 18 мес. После получените обезщетения взлизат в базата на калкулатора за пресмятане на обезщетението за майчински, в сътв.полета ?
Имам следните въпроси:
1) Ако в месеца, след съкращаване на щата, лицето е било безработно и не е получавало обезщетения за безработица, съгласно указанията следва да се попълни в БЗ, НЗ и ОД мин.работна заплата за съотв.месец и година. За същия месец лицето е получавало възнаграждение за неспазен срок на предизвестие, и съотв. е било осигурено за пенсия, но не и за останалите точки (общо заболяване и майчинство и т.н.). Следва ли да се добави още някаква сума(суми) към мин.раб.заплата в клетките упоменати по горе ?
2) Ако в даден пълен месец, лицето е било безработно, но е получавало обезщетение за безработица (> мин.РЗ за съотв. месец), как следва да се попълнят клетките на калкулатора за да даде правилни резултати ? Мин.работна заплата или обезщетение за безработица ?
3) Ако в част от даден месец, лицето е било безработно, но е получавало обезщетение за безработица (> мин.РЗ за съотв. месец), а за останалата част е постъпило на работа със съотв.възнаграждение, как следва да се попълнят клетките на калкулатора за да даде правилни резултати ? (Отговорът тук, всъщност зависи от отговора на въпрос 2).
Благодаря предварително